Opleidingstraject
Uiteraard doorloopt niet iedereen hetzelfde leertraject, maar graag wil ik je graag een beeld geven wat je bij mij kunt verwachten.
Intake
De meest gestelde vraag van leerlingen en/of hun ouders is hoeveel lessen ze waarschijnlijk nodig zullen hebben. Maar je hebt natuurlijk niets aan een gemiddelde. Daarom kies ik er voor om eerst 2 maal met je de weg op te gaan in 2 intakelessen van elk 90 minuten. Vanaf de eerste minuut zit je zelf achter het stuur en zullen we lokale wegen en zelfs de snelweg al opgaan. In de tweede intake les leer ik je de beginselen van het goed schakelen en andere zaken. Maar in de tweede intake les kijk ik vooral hoeveel is blijven hangen van de eerste les. Op basis van deze ervaring kan ik je een realistisch opleidingsplan presenteren.
Rijles
Een rijles duurt altijd 90 minuten en start op een lokatie naar keuze. Het kan zijn dat ik je thuis ophaal of bijvoorbeeld op school, stage of werk. Omdat je uiteindelijk af zult rijden in het Gooi zullen we daar ook de meeste tijd doorbrengen. Een les van 60 minuten zou hiervoor te kort zijn.
Tijdens de les zit jij achter het stuur en zit ik er altijd naast. Natuurlijk vertrouw ik je blindelings, maar voor de zekerheid heb ook ik een eigen set pedalen, waaronder de koppeling, de rem en het gaspedaal. Als bestuurder ben je natuurlijk geconcentreerd bezig met rijden, maar dat wil niet zeggen dat het altijd akelig stil is in de auto. De radio mag aan en ook mag je eventueel je eigen muziek meenemen.
Theorie(examen)
De theorie kun je op 2 verschillende manieren leren. De eerste methode is via zelfstudie en de tweede is via een theoriecursus (extern). Voor de zelfstudie maak je gebruik van een theorieboek en 15 uur online toegang tot toetsvragen. De theoriecursus bestaat uit 2 dagen met aansluitend op de tweede dag het theorie-examen.
Tussentijdse toets
Een tussentijds is een praktijkexamen op tweederde van de opleiding en is om vast te stellen of je al klaar bent voor het examen. Tijdens de tussentijdse toets kun je vrijstelling behalen voor je bijzondere verrichtingen. Dan hoef je ze niet meer te doen op het examen. Deze vrijstelling geldt alleen voor de eerste keer dat je echt gaat afrijden. Tijdens de tussentijdse toets (TTT) rijdt je met een examinator van het CBR en deze beoordeelt je op dezelfde wijze als bij een echt examen. Na afloop van de tussentijdse toets krijg je advies van de examinator aan welke punten je nog dient te werken. In de aansluitende autorijlessen ga ik samen met jou aan die punten werken.
Rijexamen
Het rijexamen vindt plaats binnen 6 weken na de toets. Afhankelijke van het resultaat van de tussentijdse toets vindt er nog overleg plaats over het aantal rijlessen tot aan het examen.
Rijbewijs als je nog geen 18 bent
Vanaf 16,5 jaar mag je je theorie halen en beginnen met autorijlessen. Een tussentijdse toets mag je wel voor je 17-de doen, maar afrijden mag vanaf de dag dat je 17 jaar bent. Als je slaagt voor je rijbewijs voordat je achttien jaar bent, mag je alleen rijden onder begeleiding rijden. Hiervoor wijs je 1 tot 5 personen aan die langer dan 5 jaar hun rijbewijs hebben en hiervoor vraag je een pas aan bij het RDW. Op dit pas staan de namen van de personen waarmee jij mag rijden. Vanaf je achttiende verjaardag mag je dan zelfstandig de weg op.